Keresés eredménye
Újszülöttkori sárgaság és szoptatás
Az újszülöttek kétharmadát érintő sárgaság az esetek túlnyomó többségében az extrauterin élethez történő fiziológiás adaptáció részjelensége. Ugyanakkor a rendkívül ritkán előforduló, de súlyos következményekkel járó magikterusz kivédésének szándéka szigorú kezelési irányelveket hívott életre és egyes országokban a sárgaság miatt rehospitalizált újszülöttek száma növekedett. A szülőkben ...
Kizárólagos szoptatás meddig, kiegészítő táplálás mikortól. Nemzetközi és nemzeti ajánlások.
Az első két életév a táplálkozás és a csecsemő egészségi állapota szempontjából kulcsfontosságú időszak, az élénkebb anyagcsere, a gyors növekedés, továbbá a táplálkozás korai és késői egészségügyi hatásai miatt. Ráadásul a fiatal csecsemőben a gyomor-bélrendszer, a neuromuszkuláris koordináció és az immunológiai funkciók éretlensége korlátozza a bevihető táplálék tipusát. Általánosan ...
Ajánlás a glutén csecsemők étrendjébe történő bevezetésének idejéről és módjáról
2010. november 11-én a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság konszenzus-megbeszélést hívott össze azzal a kérdéssel kapcsolatban, mikor és hogyan vezessék be a glutént a csecsemők étrendjébe.
A kérdésfelvetés aktualitása az, hogy számos ország a WHO 2001-es ajánlását követve a kizárólagos szoptatást a csecsemő betöltött 6 hónapos koráig (=180 napig) javasolja, míg az ESPGHAN és ajánlását követve egyre ...
Az egészséges csecsemő táplálása
A protokoll az érett, egészséges csecsemő táplálásával foglalkozik. A koraszülött táplálékigénye lényegesen különbözik az időre született, egészséges újszülöttétől – ezért erre nem térünk ki....