Keresés eredménye
A metabolikus szindróma összefüggése a zsírban oldódó vitaminokkal való ellátottsággal
Az elhízott gyermekekben és különösen a metabolikus szindrómában szenvedőkben észlelhető laboratóriumi eltérések egy sajátos csoportját alkotja egyes zsírban oldódó vitaminok viszonylagos hiányállapota, amiért elsősorban a zsírban oldódó vegyületek a zsírszövetben való „csapdába kerülése” tehető felelőssé. Egy metaanalízis adatai szerint a szérum 25-hidroxi-D-vitamin-koncentrációja alapján a legmagasabb...
Metabolikus szindróma gyermekkorban
A Gyermekorvos Továbbképzésnek ebben a számában a metabolikus szindróma kérdéskörét tárgyaljuk. A metabolikus szindróma (régebbi nevein metabolikus X szindróma, kardiometabolikus szindróma) meghatározása az elmúlt évtizedekben többször változott, alapvetően azonban mindig különböző, a szénhidrátháztartásban, a zsíranyagcserében és a vérnyomás alakulásában tetten érhető kockázati tényezők ugyanabban az ...
gyermekgyógyászati gasztroenterológia és táplálkozástudomány aktuális kérdései
A Gyermekorvos Továbbképzés e számában négy közlemény is foglakozik a gyermekgyógyászati gasztroenterológia és táplálkozástudomány aktuális kérdéseivel. Az alábbiakban a közlemények néhány legfontosabb megállapításának kiemelésével szeretném felhívni a figyelmet e tudományterület legújabb ismereteire....
Halolajat tartalmazó étrend-kiegészítők szerepe az atópiás betegségek kezelésében
Az atópiás megbetegedések előfordulási gyakorisága az utóbbi évtizedekben az iparilag fejlett országokban jelentősen megnőtt. Sokan ezt a megváltozott étrenddel hozták összefüggésbe, ugyanis a zsírsavbevitel korábbi arányai az omega-6 zsírsavak (növényi olajak) fokozott, míg az omega-3 zsírsavak (halolaj) csökkent mértékű bevitele irányába tolódtak el. A jelen áttekintés célja a perinatalis időszakban, illetve ...
Az 1 és 3 éves kor közötti kisgyermekek táplálásának alapelvei
A kisdedkori mennyiségi és minőségi táplálékigény áttekintése jól mutatja, hogy az 1-3 éves korosztályban a megfelelő étrend megtervezése nem is egyszerű feladat. Egyszerre kell elkerülni az ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok a szükségesnél kisebb beviteléből fakadó rövidtávú veszélyeket, valamint a szükségletet meghaladó energia- és fehérjebevitel hosszú távú kockázatait. A növekedés és fejlődés...
Csecsemő és kisdedkori funkcionális gasztrointesztinális zavarok
A gasztroenterológiában egyre több funkcionális kórképet definiáltak kizárólag tünetegyüttes alapján, amelyeket az első konszenzus konferencia helye alapján Róma kritériumoknak neveztek el. A Róma II. kritériumok már osztályozták a gyermekkori funkcionális gasztroenterológiai betegségeket is, s a közelmúltban történt meg azok további pontosítása (Róma III. kritériumok). A gasztrointesztinális rendellenesség ...
Újabb adatok a telítetlen zsírsavak transz izomereinek gyermekgyógyászati jelentőségéről
A telítetlen zsírsavak a kettős kötéseket vagy cisz, vagy transz konfigurációban tartalmazhatják. A transz izomér telítetlen zsírsavak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása kockázatának szemszögéből kedvezőtlen sajátosságai régóta ismertek. A transz zsírsavak gyermekgyógyászati jelentőségének gondolata azonban mindössze két évtizede merült fel először. Biokémiai elméleti megfontolások, ...
A zsírok minőségének szerepe az elhízás elleni küzdelemben
A zsírok nemcsak azért tölthetnek be megkülönböztetett szerepet az elhízás kialakulásában, mert azonos mennyiségű zsír energiatartalma több mint kétszerese a fehérjék vagy a szénhidrátok energiatartalmának, hanem azért is, mert a zsírban lévő energia elraktározásának energiaigénye a más tápanyagokban lévő energia elraktározása energiaigényének alig egytizede. Ezért joggal merül fel az a lehetőség, hogy ...
A szoptatás támogatásának lehetőségei klinikai vizsgálatok tükrébent
A European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) legújabb ajánlása kívánatos célként hat hónapos korig a kizárólagos, teljes szoptatást fogalmazza meg. Ennek ellenére hazánkban 2007-ben az első életévüket betöltött csecsemők 63%-át táplálták hat hónapos korig kizárólagosan anyatejjel. A szoptatás el nem kezdéséhez és korai abbahagyásához számos tényező vezethet. A ...
A cink szerepe gyermekek egészségének megőrzésében és helyreállításában
A cink a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem, szerkezetstabilizáló és katalitikus tulajdonsága mellett a génexpressziós folyamatokat is szabályozza. Ezért már a mérsékelt cinkhiánynak is jelentős következményei lehetnek (a növekedés elmaradása, súlyvesztés, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság, bőrtünetek, viselkedészavarok). A felmérések szerint a Föld lakosságának megközelítőleg a fele ...
Az adiponektin jelentősége a gyermekgyógyászatban
Az elmúlt évtizedekben a gyermekkori elhízás a gyermekgyógyászat egyik legjelentősebb kérdésévé vált, egyre több gyermeket, egyre fiatalabb korban érintve (1, 2). Az intenzív kutatások eredményeként számos – a zsírszövet által termelt – hormont (adipokint) azonosítottak, amelyek fontos szerepet játszanak az elhízás és szövődményeinek a patomechanizmusában. Ezek közül az egyik az adiponektin, ami a többi ...
A vörösvértestmembrán lipidek zsírsavösszetételének gyermekkori referenciaértékei
A vörösvértestmembrán lipidek zsírsavösszetétele jobban tükrözheti a szervezet hosszabb távú zsírsavellátottságát, mint a plazmalipidek zsírsavösszetétele. Jelen vizsgálatunkban az volt a cél, hogy egészséges referenciaértéket szolgáltassunk a vörösvértestmembrán lipidek gyermekkori zsírsavösszetételére vonatkozóan. A vörösvértestmembrán lipidek két frakcióját, a foszfatidilkolin (PC) és a foszfatidil-...
A plazmalipidek zsírsavösszetétele várandós anyákban
Célkitűzésünk az volt, hogy az irodalom szisztematikus áttekintésével megvizsgáljuk a várandós anyák zsírsavellátottságát a terhesség ideje alatt és a szüléskor. Elektronikus irodalomkeresést végeztünk angol (Pubmed, Google Scholar, Embase) és német (Springerlink) adatbázisokban. Száztizenhárom potenciálisan ...