Keresés eredménye
A probiotikumok megválasztásának szempontjai az akut gastroenteritis kezelésében és az antibiotikumasszociált hasmenés megelőzésében
A Nemzetközi Probiotikum és Prebiotikum Tudományos Társaság (International Scientific Association of Probiotics and Prebiotics, ISAPP) definíciója szerint a probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek adekvát mennyiségben adva a szervezet számára egészségi előnyt jelentenek (1). A probiotikumok legtöbbször baktériumok, amelyek közül leginkább használatosak a lactobacillusok és a bifidobaktériumok, de lehet gomba ...
Probiotikumok szerepe az akut gastroenteritis kezelésében
Az infektív eredetű akut hasmenés, a légúti fertőzéseket követően, világszerte a második leggyakoribb megbetegedés. Ezen belül a morbiditási, de különösen a mortalitási mutatókban jelentős földrajzi és korspecifikus különbségeket találunk. Míg az iparilag fejlett országokban igen ritka az akut gastroenteritis miatti halálozás, addig a fejlődő országokban, évi 500 ezer körül mozog a száma, amelynek jelentős ...
A biológiai terápia korszerű vezetése gyulladásos bélbetegségben
A gyulladásos bélbetegség (Inflammatory Bowel Diseases, IBD) a gyomor-bél rendszer krónikus gyulladása, amely egyre több gyermeket is érint, akikben a korai betegségkezdet és a súlyosabb fenotípus miatt agresszívebb kezelést tesz szükségessé. A hagyományos kezelésre nem reagáló esetekben egyre nagyobb szerepet kapnak a biológiai terápiás készítmények, így a TNF-alfa-gátló infliximab és adalimumab is. A gyermekkori ...
Perzisztáló hasmenés
A két hétnél tovább tartó perzisztáló hasmenés különböző formában jelentkezik a fejlődő és a fejlett országokban. Előbbiekben gyakrabban okozzák fertőzések és malnutríció, utóbbiakban pedig többször mutathatók ki a háttérben egyéb malabszorpciót okozó kórképek. A hasmenés patomechanizmusában szekretoros vagy ozmotikus tényezők dominálnak. Az akut hasmenés megfelelő kezelésével a perzisztáló ...
Miért előnyösebb a Saccharomyces boulardii alkalmazása a probiotikus hatású baktériumokkal szemben?
A Saccharomyces boulardii (Sb) élesztőgombát Henri Boulard izolálta először 1923-ban licsi és garcinia trópusi gyümölcsökből. Boulard azt is megfigyelte, hogy a délkelet-ázsiai országokban ezeknek a gyümölcsöknek a héját rágták, hogy enyhítsék a kolera tüneteit. Az elmúlt évtizedekben igazolódott, hogy ennek az élesztőgombának jelentős probiotikus hatása van.
...
Emlékezés Szőnyi László tanár úrra
Mélyen megrendítő volt a hír, hogy Szőnyi László, türelemmel és méltósággal viselt, sok szenvedést okozó, gyógyíthatatlan betegség következtében 2020. december 3-án, életének 72. évében befejezte földi pályáját. Halála súlyos veszteség a magyar gyermekorvos-társadalom számára, hiszen távozott közülünk az, aki hazánkban megteremtette a korszerű gyermekhepatológiát, és akinek áldozatos munkája nélkül ...
Újabb ismeretek a gyulladásos bélbetegségről
A gyulladásos bélbetegség a bélrendszer krónikus gyulladása, amelynek pontos patomechanizmusa nem ismert. Létrejöttében a genetikai tényezők mellett fontos lehet a környezeti hatásoké is. Az esetleges hajlamosító tényezők azonosítására a genomasszociált vizsgálatok sem voltak eddig eredményesek. 6 éves kor előtti kezdet esetében beszélünk korai bélgyulladásról, amelynek azonban monogénes öröklődésmenete már ...
A malnutríció diagnosztikájának korszerű szemlélete
A malnutríció igen gyakran fordul elő világszerte. A fejlődó országokban sokszor igen súlyos, az életet veszélyeztető formában lép fel. A fejlett világban is nagy arányban jelentkezik, de általában enyhe formában, ami van, hogy nem is kerül felismerésre. Mindig törekedni kell az etiológiai diagnózisra. Az áttekintő közlemény részletesen tárgyalja a malnutríció tüneteit, külön a mikronutriensek hiányának a ...
A kecsketejalapú tápszerek jól alkalmazhatóak a csecsemőtáplálásban
A csecsemők megfelelő táplálása nélkülözhetetlen a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez, aminek hosszú távú pozitív hatásai vannak. Természetesen a hat hónapig tartó kizárólagos anyatejes táplálás az optimális táplálási mód és törekedni kell arra, hogy a csecsemők túlnyomó hányadát így táplálják. Tápszerek alkalmazására akkor van szükség, ha az anyatej mennyisége nem elégséges, vagy ha a ...
A Bacillus clausii jelentősége az akut hasmenés kezelésében
Az akut hasmenés kezelésében a legfontosabb a dehidráció kezelése és a további folyadékveszteség megelőzése orális rehidráló folyadékkal. Ez a kezelés azonban nem csökkenti a hasmenés időtartamát és a napi székletürítések számát. Ebben segít a rehidráló kezelés mellett a probiotikumok adása. Az áttekintő közlemény azokat az evidenciákat tárgyalja, amelyek bizonyítják, hogy a Bacillus clausii csökkenti a ...
Miért indokolt a hypoallergén tápszerek alkalmazása allergiára hajlamos, nem anyatejes csecsemőknek?
Az allergiás kórképek gyakorisága óriási mértékben emelkedett az elmúlt néhány évtizedben, így az egyik legfontosabb népegészségügyi problémává vált. Pozitív családi anamnézis nélkül a gyermekek 15-20 százalékánál fog valamilyen allergiás betegség kialakulni, míg allergiás betegségben szenvedő szülő esetén ez a szám 40% körüli, mindkét szülő allergiás érintettsége esetén pedig a 60%-ot is eléri. ...
A hasi fájdalom differenciáldiagnosztikája és pszichés vonatkozásai
A hasi fájdalom a gyermekek egyik leggyakoribb panasza. A gyermekorvosi praxist felkeresők igen nagy arányban ezzel a problémával érkeznek. Az érintettek egytizedénél vezethető vissza organikus okra a hasfájás, a gyermekek többségénél funkcionális eredet igazolódik hátterében. Cikkünk iránymutatást ad az organikus és a pszichés eredet elkülönítésére, részletesen tárgyalja a háttérben felmerülő pszichés ...
Kedves Kollégák!
Igazán nagy örömömre szolgál, hogy a Gyermekorvos Továbbképzés 2018. évi, karácsonyi számában a gyermek-gasztroenterológia területéről nyújthatunk át hat érdekes és gyakorlati szempontból fontos témával foglalkozó cikket.
...
Prebiotikumok és posztbiotikumok
A prebiotikumok fogalma már évtizedek óta ismert, míg a posztbiotikum kifejezés csak az utóbbi években terjedt el. A prebiotikumok és a posztbiotikumok között szoros összefüggés mutatható ki. A prebiotikumok a jó hatású bélbaktériumoknak jelentenek táplálékot, míg a posztbiotikumok közé tartoznak azok az anyagcseretermékek is, amelyeket ezek a baktériumok a prebiotikumok metabolizálása során termelnek. ...
A gasztroözofageális refluxbetegség (GERD) nem gyógyszeres kezelési lehetőségei
Ez év márciusában jelent meg az Európai és az Észak-Amerikai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozási Társaságok (ESPGHAN és NASPGHAN) közös ajánlása a gasztroözofageális reflux diagnosztikájáról és kezeléséről (1). A korábban a két társaság által 2009-ben publikált irányelvet az újabb ismeretek alapján jelentősen módosították. Nagy jelentőségűnek tekinthető, hogy ...
Probiotikumok alkalmazása az evidenciák mentén
Az egészséges bélflórának nagy jelentősége van az egészség fenntartásában. Ezért érthető, hogy a probiotikumok alkalmazása a bélflóra egyensúlyának fenntartásával, és így a patogén kórokozókkal szembeni védelem biztosításával számos betegség kezelésében és/vagy megelőzésében fontos szerepet játszik. Hangsúlyozandó, hogy mindig egy adott probiotikumtörzs hatását kell vizsgálni, hiszen a különböző ...
Probiotikumok alkalmazása az evidenciák mentén
Az egészséges bélflórának nagy jelentősége van az egészség fenntartásában. Ezért érthető, hogy a probiotikumok alkalmazása a bélflóra egyensúlyának fenntartásával, és így a patogén kórokozókkal szembeni védelem biztosításával számos betegség kezelésében és/vagy megelőzésében fontos szerepet játszik. Hangsúlyozandó, hogy mindig egy adott probiotikumtörzs hatását kell vizsgálni, hiszen a különböző ...
A prebiotikum tartalmú és a fermentált tápszerek kedvező hatásai
A béltraktus nemcsak az emésztésben és felszívódásban játszik alapvető szerepet, hanem egyben a szervezet legnagyobb nyirokszerve is. A folyamatos antigénterheléssel és a pathogen kórokozókkal szemben az intestinalis nyálkahártya jelentős védelmet nyújt. Ennek a bonyolult rendszernek a kedvező irányú befolyásolásában igen fontos szerepe van a normális, bifidobaktériumokat és lactobacillusokat tartalmazó csecsemőkori ...
A hozzátáplálás bevezetése, pépes étkezés
Az Európai Gyermek-gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozási Társaság (ESPGHAN) Táplálkozási Bizottsága a hozzátáplálás elkezdését 4-6 hónapos kortól ajánlja (1). Ezt az indokolja, hogy négy hónapos kortól a csecsemő már kész arra, hogy idegen fehérjéket is fogyasszon, sőt azok anyatej védelmében adva, elősegíthetik az orális tolerancia kialakulását is.
...