Keresés eredménye
A Saccharomyces boulardii biztonsággal alkalmazható az antibiotikumrezisztencia globális emelkedésének korszakában is
Az antibiotikumrezisztencia folyamatos növekedése jelentős népegészségügyi problémát jelent világszerte a legújabb globális elemzés alapján. Ebben elsősorban az antibiotikumok indokolatlan alkalmazása játszik szerepet, de fontos tényező használatuk az állattenyésztésben, valamint olyan bakteriális probiotikumok alkalmazása, amelyek mobilis formában tartalmazzák az antibiotikumrezisztencia-géneket. Ez utóbbi miatt ...
Exkluzív enterális táplálás Crohn-betegségben
Az exkluzív enterális táplálás (EEN) az elsőként választandó kezelési mód a Crohn-betegség diagnózisa után a remisszió elérésére. Az utóbbi évtizedekben kiderült, hogy ezzel a terápia a szteroiddal megegyező magas arányban hoz létre remissziót, sőt nagyobb gyakorisággal vezet a bélnyálkahártya gyulladásának teljes megszüntetéséhez, és elkerülhetőek a szteroid mellékhatásai. A közlemény összefoglalja az ...
Az allergia primer prevenciója; Legújabb klinikai vizsgálatok
Az elmúlt évtizedekben az allergiás kórképek gyakorisága óriási mértékben emelkedett, így az egyik legfontosabb népegészségügyi problémává vált. Az allergia kialakulását mind genetikai, mind környezeti faktorok befolyásolják. Előbbiek szerepére utal, hogy amíg pozitív családi anamnézis nélkül a gyermekek 15-20 százalékában fog a későbbiekben valamilyen allergiás betegség kialakulni, addig egy allergiás ...
Az élet első 1000 napjában fogyasztott prebiotikum kedvező későbbi hatásai
Az elmúlt évtizedben nyilvánvalóvá vált, hogy a fogantatástól számított első 1000 napban a magzat, majd a csecsemő és kisded optimális táplálása hosszú távon is hozzájárul az egészséges fejlődéséhez és szerepet játszik a krónikus betegségek prevenciójában. Különösen fontos szerepe van azoknak a nutrienseknek, amelyek hatnak a bélflóra kedvező összetételének a kialakulására, hiszen a normális ...
Az 1 és 3 éves kor közötti kisgyermekek táplálásának alapelvei
A kisdedkori mennyiségi és minőségi táplálékigény áttekintése jól mutatja, hogy az 1-3 éves korosztályban a megfelelő étrend megtervezése nem is egyszerű feladat. Egyszerre kell elkerülni az ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok a szükségesnél kisebb beviteléből fakadó rövidtávú veszélyeket, valamint a szükségletet meghaladó energia- és fehérjebevitel hosszú távú kockázatait. A növekedés és fejlődés...