20. évfolyam 3. szám

Aktualitások az ibuprofénről

Továbbképzésünkben részletesen hallhatunk az ibuprofén alkalmazásáról Dr. Kardics Kinga, a lázról Dr. Bókay János, a COVID-19 és az ibuprofén viszonyáról Dr. Fekete Ferenc, valamint a gyermekkori fejfájásokról Dr. Altmann Anna előadásában. Tekintse meg az előadásokat, majd töltse ki az előadásokhoz tartozó kreditpontszerző tesztünket!

     
  Aktualitások az ibuprofénről  
     
  A következőkben részletesen hallhatunk az ibuprofén alkalmazásáról Dr. Kardics Kinga, a lázról Dr. Bókay János, a COVID-19 és az ibuprofén viszonyáról Dr. Fekete Ferenc, valamint a gyermekkori fejfájásokról Dr. Altmann Anna előadásában. Az ibuprofént több, mint 50 éve fedezték fel, az acetilszalicilsav mellékhatásainak elkerülése volt a cél. Az ibuprofén nem szelektíven gátolja a ciklooxigenáz enzimeket. Hatékony és biztonságos hatóanyagról beszélhetünk. A lázzal kapcsolatosan elhangzik a láz definíciója, hallhatunk a láz kialakulásának mechanizmusáról, a különböző lázcsillapító módszerekről, a lázgörcsről, illetve arról, hogy mikor javasolt a lázat csillapítani. Ami a fejfájást illeti, az előadó kitér a gyermekkori fejfájások csoportosítására, diagnosztikájukra, kezelésükre. Szóba kerülnek a migrén diagnosztikai nehézségei, a fejfájás napló vezetésének fontossága és azok a figyelmeztető jelek, amelyek további, célzott vizsgálatok elvégzését teszik szükségessé. A kezelési lehetőségek ismertetése során sorra veszi az összes lehetséges és szükséges opciót.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a négy előadás hasznos ismeretekkel támogatja elsősorban a gyermekgyógyászok továbbképzését, oktatását, gyógyító munkáját.

Tekintse meg az előadásokat, majd töltse ki kreditpontszerző tesztünket!

Az előadásokhoz tartozó 24 db tesztkérdés 75%-ának helyes megválaszolásával 8 kreditpont szerezhető. A megszerzett kreditpontokról a kitöltési határidő lejárta után az Oftex rendszerben tájékozódhat.

A teszt kitöltési határideje: 2021. július 31.

Jó tanulást és sikeres tesztkitöltést kívánunk!
 
   
     
  Dr. Kardics Kinga
Az ibuprofén szuperioritása
 
 

 
     
 
  A nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel szembeni elvárás, hogy minél gyorsabban hassanak, alkalmazásuk biztonságos legyen, többféle dózisban elérhetőek legyenek és alkalmazásuk egyszerű legyen. Az ibuprofén mindezen elvárásoknak megfelel, 3 hónapos kortól, illetve 5 kg feletti testsúlytól alkalmazható. Akut középfülgyulladásban az antibiotikumos kezelés előtt is adható, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt. Felnőtt korban az egyik leggyakrabban alkalmazott NSAID hatóanyag. Az ibuprofén az egyik leggyakrabban választott hatóanyag fejfájás, fogfájás és menstruációs fájdalom esetében.  
 
     
  Dr. Bókay János
Láz, lázcsillapítás
 
 

 
     
 
  Dr. Bókay János a lázról és a lázcsillapításról beszél egy gyermekgyógyász szemével. Nem minden testhőmérséklet emelkedés láz. Hipertermiát kiválthat fizikai aktivitás, napozás, magas páratartalom, illetve különböző betegségek és gyógyszerek is, ilyenkor mégsem beszélünk lázról. Fontos, hogy hol mérjük a testhőmérsékletet. A rektális hőmérséklet magasabb, mint az axillaris. A láz kialakulásának mechanizmusáról is szó esik, illetve az előadó sorra veszi a különböző lázcsillapító módszereket is.  
 
     
  Dr. Altmann Anna
Gyermekkori fejfájás
 
 

 
     
 
  A gyermekkori fejfájás gyakorisága az életkorral nő: óvodás korban 3-8%, 15-18 éves korban 57-82%. A gyermekkori fejfájásokat két nagy csoportba sorolhatjuk: lehetnek elsődlegesek vagy másodlagosak. Az elsődleges fejfájás lehet tenziós, migrén, vagy cluster típusú, a másodlagos fejfájást kiválthatja infekció vagy trauma, ritkán tumor, vasculáris betegség vagy anyagcsere betegség. A gyermekkori fejfájás diagnosztikai lépései a részletes anamnézis felvétele a gyermekkel és a szülővel együtt, ezt követi a részletes neurológiai és gyermekgyógyászati kivizsgálás, majd az előzőek alapján szükségesnek ítélt célzott vizsgálatok. A terápiás lehetőségek kiterjedhetnek az életvitel megváltoztatására, az akut kezelésre, a kiegészítő és a preventív terápiákra.  
 
     
  Dr. Fekete Ferenc
Gyógyszerrel kapcsolatos tanácsadás a TWITTER-en?
 
 

 
     
 
  Dr. Fekete Ferenc előadásának a fő témája a közösségi médiában történő gyógyszerekkel kapcsolatos tanácsadás. Előadásának az elején elmondja, hogyan támadja meg a szervezetünket a koronavírus, milyen jellemző tünetek kísérik a fertőzést és milyen szövődmények alakulhatnak ki. Később arról beszél az előadó, hogy a gyermekeket hogyan érinti a vírus: jellemzően hogyan fertőződnek meg és hogy ez milyen jellemző tünetekkel járhat együtt. Az előadás körbejárja, majd részletes magyarázattal és eredményekkel megcáfolja a francia egészségügyi miniszter twitteren közzétett állítását, miszerint az ibuprofén és a többi nem-szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyag súlyosbítja a vírus tüneteit.  
 
     
 
  TOVÁBB A TESZTKITÖLTÉSHEZ  
 
     
 
   
Reckitt Benckiser Kft.
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel: 1 880 1870
E-mail:
gyogyszer@rb.com
NRF_21_004
A lezárás dátuma:
2021.02.24.
 
Cikk értékelése Eddig 2 felhasználó értékelte a cikket.

Hozzászólások